خاك ها توده طبیعی با مورفولوژي واحد هستند که در نتیجه اثر برهم کنش اقلیم، موجودات زنده، مواد مادري، پستی و بلندي در طول زمان تشکیل گردیده اند (مولدرز[۱]، ۱۹۸۷).
ماده مادري از مهم ترين فاكتورهاي خاك سازي در مناطق خشك و نيمه خشك محسوب مي گردد ([۲]بوول و همکاران ۲۰۰۳). خصوصيات و تركيب شيمیايي ماده مادري، نقش مهمي در تعيين مشخصات خاك، به خصوص در مراحل اوليه تشكيل خاك ايفا مي كند. تنوع در مواد مادري، تغيير قابل توجهي در ويژگي هاي فيزيكي، شيميايي، نوع و مقدار كاني هاي رسي و رده بندي خاك ها ايجاد نموده است ( نوروزی، ۱۳۸۹). برادي[۳] (۱۹۹۰ )، نوع كاني تشكيل شده در خاك را تحت تاثير سه عامل اقليم، شرايط محيطي و نوع ماده مادري مي داند. با گذشت زمان و پيشرفت هواديدگي، خاك ها تكامل يافته و تركيب كاني هاي آنها در جزء رس تغيير مي كند.
خاك هاي تشكيل شده روي سنگ بسترهاي متفاوت به دليل اختلاف كانيهاي موجود در ساختار سنگ ها و اختلاف مقاومت آنها داراي مشخصات فيزيكي، شيميايي، كاني شناسي و رده بندي متفاوتي هستند. فرهنگي، ملكي( ۱۳۸۴) بيان كردند، خاكهاي تشكيل شده بر روي گرانيت داراي بافت درشت لومي شني در همه لايه ها مي باشد و ميزان رس با افزایش عمق، كاهش و مقدار شن، افزايش مي يابد و در خاك تشكيل شده بر روي سنگ آندزيت بازالتي بافت خاك ريزتر و رس خاك بيشتر است.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.