مقایسه تحلیلی رمان «پیامبر(ص)» اثر زین العابدین رهنما و «محمد(ص)» اثر ابراهیم حسن بیگی از لحاظ صناعت داستان نویسی
الف: موضوع و طرح مسئله( اهمیت موضوع و هدف):
یکی از موضوعات قابل توجه در داستانهای معاصر ایران توجه به مضامین دینی وخصوصاً زندگی پیامبران است. برخی از نویسندگان این مضامین را به صورت رمان ارائه کرده اند. در این پژوهش تصمیم داریم دو اثر از نویسندگان مربوط به دو دورهی مختلف را که دست به تألیف رمانی درخصوص زندگی پیامبر اعظم (ص) زدهاند، به لحاظ صناعت داستان نویسی تحلیل و بررسی کنیم.
ب: مبانی نظری شامل مرور مختصری از منابع، چهارچوب نظری و پرسشها و فرضیهها:
- ۱٫ داستانهای مربوط به زندگی پیامبران که در قالب رمان ارائه شدهاند از کثرت و فراوانی برخوردارند.۲٫ نویسندگان این گونه داستان ها صناعت داستان نویسی را به خوبی رعایت کردهاند.۳٫ این نوع داستانها به لحاظ ساختار داستانی و اصول داستان نویسی و اصالت موضوع زندگی پیامبران به لحاظ تاریخی نزدیک به درستی و صحت است.۴٫این نوع داستانها را میتوان نوعی از داستان دینی قلمداد کرد.
پ: روش تحقیق شامل تعریف مفاهیم، روش تحقیق، جامعهی مورد تحقیق، نمونه گیری و روشهای نمونه گیری، ابزار اندازهگیری، نحوهی اجرای آن، شیوهی گردآوری و تجیه و تحلیل دادهها:
در این تحقیق شیوهی گردآوری اطلاعات به شیوهی اسنادی و کتابخانهای است. یعنی ابتدا آثار نویسندگان خوانده و فیش برداری میشود. پس از رده بندی اطلاعات مربوط به فصل کلیات و تنظیم این فصل، بر اساس کتابهای معتبر صناعات داستان نویسی، عناصر داستان رمانهای نامبرده به طور جداگانه بررسی و تحلیل میشود.
ت: یافتههای تحقیق:
دو داستان مورد بحث، متعلق به ژانر رمان تاریخی شخصیتاند و از سوی دیگر بی شک میتوان آنها را در قالب یکی از انواع رمان دینی ارزیابی کرد، در مقام فرم نيز از فرمي بهره گرفته اند كه نزديكي بيشتري با فرم مطلوب و مورد استفاده در قصص ديني دارد. هر دو داستان از حيث صناعات داستاني، از سطح خوبي برخوردارند، و به قواعد روايت داستاني پايبند بودند. هر چند هيچ يك در اين عرصه دست به مخاطره نزدهاند و كوشيدهاند با روايتهاي كلاسيكتر و به دور از كاربرد تكنيك هاي داستاني پيچيده یا شگردهاي نوپديد داستان سرايي و روايتگري، روايت داستاني ساده و قابل قبولی از زندگي شخصيت اصلي ارائه دهند.
ث: نتیجه گیری و پیشنهادات:
به طور كلي آفرینشی داستانی دربارهی زندگی پیامبر(ص)، کاری سهل و ممتنع است. مواد و مصالح خام و مفصل تاریخی دست نویسنده را برای طراحی داستانی با شاخههای اصلی و فرعی و شخصیتها و اتفاقات متعدد باز میگذارد؛ اما از سوی دیگر پرداختن به شخصیتی که مورد احترام ویژه آحاد افراد جامعه و بخش قابل توجهی از جامعه جهانی است و کاویدن و بازگويي تاملات و تفکرات و عالم دورنی او، جسارت و دقتی مضاعف میطلبد که شاید در رمان های تاریخی دیگر، حتی در ديگر رمانهای تاریخی شخصیت، تا این حد حساسیت برانگیز نباشد.ن
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.