يكي از ويژگيهاي مهم جمعيت شناختي دهههاي اخير، افزايش اميد به زندگي و شمار سالمندان است (كاواناف[۱]، ۱۹۹۷، فريس[۲]، ۱۹۸۰، اسپنر[۳]، ۱۹۸۹ و بلسكي[۴]،۱۹۹۹) پژوهشها نشان ميدهند كه ميزان سالمندي در دو جنس يكسان نبوده و شمار زنان سالمند بيشتر است (بلسكي، ۱۹۹۹؛ كاواناف، ۱۹۹۷).
با افزايش سن، بيماريهاي مزمن و محدوديت فعاليت افزايش يافته به طوري كه تحقيقات نشان ميدهند بيش از ۵۰ درصد سالمندان بالاي ۷۶ سال داراي محدوديتهاي حركتي و ناهنجاريهاي رواني و اجتماعي هستند (ديليسا[۵]، ۱۹۹۳؛ بيرن[۶] و اسكاي[۷]، ۱۹۹۰).
تغييرات مفاصل، ماهيچهها و استخوانها در دوران پيري باعث محدوديتهاي حركتي بويژه براي سالمندان غير فعال شده و ممكن است با نوعي محروميت از محركها فضاي اجتماعي و طبيعي همراه باشد.
كابلان و بارن[۸] (۱۹۹۷) بيان ميكنند كه سلامت رواني حالتي از بهزيستي است كه موجب بالا رفتن سازگاري فرد با جامعه ميشود، به طوري كه موقعيتهاي شخصي و ويژگيهاي اجتماعي براي وي رضايتبخش ميشود (صالحي، ۱۳۸۰).
اگر مبناي آغاز سالمندي را ۶۰ سالگي در نظر بگيريم. اصولاً افراد سالمند بخش كثيري از جامعه را به خود اختصاص داده و به عنوان نيرويي تعيينكننده در اين راستا محسوب ميشوند، زيرا اعتقاد بر اين است كه زماني در جوامع شكوفائي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ديده ميشود كه اين قشر نيز همانند ساير اقشار، فعال و از سلامتي كامل برخوردار بوده و در تمامي زمينهها نقش تعيينكنندهاي ايفا نمايند.
بسيار جالب توجه است كه افراد، غالباً سالمندي را دوره آغاز بيماريهاي جسماني و رواني مختلف ميپندارند و بر اين باورند كه تمامي اندوختههاي دوره جواني و ميانسالي را بايد صرف درمان كنند. در مقابل آن دسته از افراد سالمند كه در فعاليتهاي ورزشي شركت داشتهاند، معتقدند كه ميتوان بدون ترس و با سلامت كامل وارد اين مقطع شد و از آن نيز لذت برد. مطالعات لاندرز و پتروزپلو[۹] (۱۹۹۴) در زمينه بررسي نتايج ۲۷ مطالعه بين سالهاي ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۹ نشان داد كه ۸۱ درصد پژوهشگران به اين نتيجه دست يافتهاند كه فعاليت جسماني با كاهش اضطراب مرتبط است. همچنين بررسي فراتحليلي كرافت[۱۰] (۱۹۹۷) نشان داد كه فعاليتهاي ورزشي باعث كاهش معنيدار افسردگي و افزايش زمان كلي خواب ميگردد.
بنابراين توجه به سلامت رواني افراد سالمند يكي از امور مهم دولتها بوده و اولين قدم بررسي وضعيت سلامت رواني آنان است. به همين دليل اين پژوهش به بررسي وضعيت سلامت رواني سالمندان پرداخته و زنان سالمند فعال را با غير فعال مقايسه نموده است.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.