سازه های فضاکار به سازه هایی گفته میشود که عملکرد سه بعدی دارند و در فضای سه بعدی بررسی میشوند. این سیستم سازهای برای ایجاد فضاهای پوشیده وسیع بکار میرود. به عنوان مثال، از این سازهها میتوان برای پوشش فضاهایی مثل سقف استادیومها، ژیمنازیومها، سالنهای اجتماعات و استخرها و . . . استفاده کرد.اولین بار تیموشینکو نام سازه های فضایی را در مقابل سازه های صفحه ای۲ بکار برد و هدف از بکار بردن آن، تعریف سازه هایی بود که عملکرد دوبعدی نداشته و امکان آنالیز صفحهای آنها وجود ندارد. در سازههای دوبعدی همانند خرپاهای مسطح، نیروهای خارجی، نیروهای داخلی و تغییرشکلها در یک صفحه قرار میگیرند، ولی در سازه های فضایی چنین نیست، و این موارد در صفحه های مختلفی قرار دارند..در عمل، واژه ی سازه های فضاکار به برخی از سازه های شناخته شده از قبیل شبکه ها، چلیک ها، گنبدها، دکل ها، شبک ههای کابلی، سیستمهای غشایی، سازه های تاشو و کشبستی اطلاق میشود.توسعه ی قابل توجه سازه های فضاکار از زمانی آغاز شد که فاپل۳ اولین کتاب خود را در زمینهی سازههای فضاکار، تحت عنوان تئوری سیستمهای مشبک در سال ۱۸۸۰ نوشت. کمتر کسی تئوریهای محاسباتی ایشان را مورد توجه قرار داد، که یکی از آنها مهندس ایفل بود که برج معروفخود را برای نمایشگاه جهانی پاریس در سال ۱۸۸۹ ساخت. این برج اولین سازه فضاکار ساخته شده است که محاسبات آن بر اساس هندسه سه بعدی انجام گرفت. این برج قرار بود پس از نمایشگاه برچیده شود، ولی چنان با موفقیت روبرو شد که امروزه به عنوان سمبل شهر پاریس شناخته میشود.
طبق شواهد تاریخی، اولین سازه های فضاکار شناخته شده به شکل امروزی، گنبدهایی بود که توسط مهندسان آلمانی، اشودلرو زیمرمن۲ در قرن نوزدهم ساخته شد. گنبدی که توسط اشودلر، پس از جنگ جهانی دوم، برای پوشش مرکز مهندسی شارلوت در کارولینای شمالی آمریکا ساخته شد، دهانهای به طول ۳۳۲ فوت داشت و دهانهی گنبد زیمرمن، ۳۶۱ فوت بود که در سال ۱۸۹۴ برای پوشش نمایشگاه لیون ساخته شد. این ابعاد سازهای در زمان ساخت، بزرگ و قابل توجه بود.
الکساندرگراهام بل، مخترع معروف تلفن، در سال۱۹۰۷، آزمایشات وسیعی روی سیستمهای فضاکار چندلایه پیش ساخته انجام داد. او هواپیمای کوچک یک نفره و برجهای دیده بانی را با استفاده از واحدهای پیش ساخته صنعتی چهاروجهی، مرکب از لوله و پوسته ساخت. گراهام بل اولین مهندسی بود که امکان استفاده از شبکه های چندلایه فضاکار را در سیستمهای ساختمانی، به شکل کنونی بررسی کرد.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.