هیچ نقطه اي از این کره خاکی مصون از حوادث غیر مترقبه نیست، اما هر چه جمعیت جهان افزایش می یابد ، قدرت تخریب و خسارات ناشی از وقوع این حوادث نیز افزایش می یابد. به موازات تراکم جمعیت، آسیب پذیر تر شدن شهرها در مقابل بلاهاي طبیعی و بحران هاي تکنولوژیک ، اهمیت و حساسیت مدیریت بحران و برنامه هاي رویارویی و کاهش اثرات بحران هر چه بیشتر می گردد.
مدیریت بحران در بر گیرنده یک سري عملیات و اقدامات پیوسته و پویا بوده و به طور کلی براساس تابع کلاسیک مدیریت که شامل برنامه ریزي ، سازماندهی ، تشکیلات، رهبري و کنترل است، استوار می باشد.
بخش هاي مختلف چرخه مدیریت بحران شامل: پیشگیري ، کاهش اثرات ، آمادگی ، پاسخگویی و امدادرسانی ، بهبودي و توسعه می باشد.
هدف از این تحقیق بررسی نحوه ‘مدیریت سیستم هاي حمل ونقل جاده اي در زمان بحران’می باشد. لذا به بررسی شناخت بحران هاي شایع در ایران ، آسیب هاي وارده به شبکه ي جاده اي و چرخه ي اساسی مدیریت بحران براي مدیریت شبکه ي جاده اي پرداخته شده است.
نتایج و پیشنهادات در بخش هاي مختلف چرخه مدیریت بحران عبارت است :
از تشکیل کمیته هدایت و برنامه ریزي حمل و نقل در زمان بحران ، تهیه سیستم مکانیزه استفاده از اطلاعات موجود در ارگان هاي ، شناسایی نقاطی را که در شبکه حمل و نقل داراي آسیب بندي بیشتر می باشند و مقاوم سازي آنها ، ازتشکیل مکانیزم اطلاع رسانی توسط مراکز تحقیقاتی براي اعلام وضعیت هاي احتمالی به مراکز ذیربط، اطلاع از وضعیت صدمات توسط مرکز مدیریت بحران ، اطلاع از کیفیت وقوع و حضور در محل به منظور امداد رسانی ، در اختیار داشتن نرم افزاري مشتمل بر بانک هاي اطلاعاتی از موارد مورد نیاز و وضعیت موجود بطور همزمان جهت تصمیم گیري ودر نهایت می بایست با توجه به داشتن زمان کافی جهت تصمیم گیري برنامه هاي کوتاه مدت و بلند مدت جهت بازسازي شبکه حمل و نقل توسط کارشناسان مربوطه ارائه گردد.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.