عوامل اجتماعي جمعيتي مؤثر بر سبک زندگي سلامت محور: مطالعه موردي جمعيت ۱۸ تا ۶۵ ساله شهر تهران
پژوهش حاضر به بررسی سبک زندگی سلامت محور در جمعیت ۶۵-۱۸ ساله شهر تهران میپردازد. اهمیت این موضوع در جمعیتشناسی از جهت ارتباط بالای آن با ناتوانی و مرگ ومیر است که پس از طی دوران انتقال و اشباع شدن کاهش مرگ ومیر در نوزادان و اطفال، باید به به کاهش مرگ ومیر در گروههای سنی بالاتر (جوانی، میانسالی و سنین بعد از میانسالی) بپردازیم. آمارهای موجود نشان از مرگ ومیر فزایندهای ناشی از حوادث و تصادفات، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطانها دارند که به علت وقوع آن در گروههای جوانی، میانسالی و سنین بعد از میانسالی جمعیت، میتواند بر سیر ارتقای امید زندگی در کشور اثر معکوس داشته باشد، و تلاشهای مرتبط با کنترل مرگ ومیر در گروههای پایینی را به نوعی خنثی سازد.
سوال اصلی تحقیق شناسایی عوامل موثر بر سبک زندگی سلامت محور شهروندان واقع در سنین فعالیت تهرانی است. در بررسی پیشینه نظری و تجربی تحقیق عواملی که در مطالعات مختلف به عنوان عوامل موثر بر سبک زندگی سلامت محور مطرح بوده است، در دو دسته تبیین نابرابریها در سلامتی و تبیینهای اجتماعی جمعیتی مورد بررسی قرار گرفت. متغیر اصلی تحقیق سبک زندگی سلامت محور است که در قالب ۸ بعد: تغذیه، خواب، رانندگی، کشیدن سیگار، استعمال الکل، خود مراقبتی، ورزش و فعالیت جسمانی و آراستگی ظاهر اندازهگیری شد.
در بخش یافتهها با بررسی تحقیقات پیشین و متناسب با هدف و ماهیت متغیرهای اساسی تحقیق از تحلیل عامل، آنالیز تشخیصی و… استفاده شد. نتایج نشان داد که جنسیت، سن، مقطع تحصیلی افراد، بعد خانوار، محل سکونت، وضع زناشوئی، وضع فعالیت، پایگاه اقتصادی اجتماعی و میزان بهرهمندی از هر یک از انواع سرمایه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از مهمترین محدودههای ساختاری هستند که میتوانند انتخابهای عاملان را با محدودیت مواجه سازند. بنابراین زنان در تمامی ابعاد سبک زندگی سلامت محور به جز فعالیت بدنی و ورزش کردن در مقایسه با مردان سبک زندگی سالمتری دارند. رفتارهایی نظیر سیگار کشیدن و استعمال الکل در بین زنان کمتر دیده شده است. نتایج این بررسی نشان داد افراد مورد مطالعه از نظر ورزش و فعالیت جسمانی از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند و ورزش کردن عموماً جایگاهی در سبد کالاهای رفتاری افراد در طول شبانهروز ندارد. رژیم غذایی مردان بیشتر گرایش به غذاهای حاوی چربیهای اشباع شده، شور و شیرین دارد و مردان نسبت به زنان کمتر از فیبرهای غذایی، میوهجات و سبزیجات استفاده میکنند. یافتهها حاکی از آن است که با افزايش سن، بهطور معناداري از تحرک و فعاليت جسماني افراد کاسته میشود. نتایج همچنين نشان داد که هر چه سن افزایش مییابد، افراد توجه کمتری به آراستگی ظاهری و تناسب اندام خود نشان میدهند از رژیمهای غذایی سالمتر، عادات خواب بهتر و همچنین رانندگی سالمتری برخوردارند.
نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که متغیر جنسیت بیشترین توان پیشگویی عضویت افراد را در دو گروه افراد سیگاری و غیر سیگاری و همچنین دو گروه افرادی که الکل میخورند و افرادی که الکل نمیخورند را دارا ست. در زمینه ورزش و فعالیت بدنی، نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که متغیر میزان سرمایه اقتصادی بیشترین توان در پیشگویی عضویت افراد در دو گروه فعال و غیر فعال از نظر بدنی را داشته است. متغیر وضع زناشوئی افراد نیز همین نقش را در پیش بینی عضویت گروهی افراد به دو گروه دارای تغذیه مثبت و منفی را دارا بود. بیشترین توان پیشگوئی عضویت افراد در دو گروه از افرادی که اهمیت بیشتری به تناسب اندام و ظاهر خود میدهند و افرادی که اهمیت کمتری به تناسب و ظاهر خود میدهند را متغیر سرمایه فرهنگی داشته است. در زمینه ارزیابی وضعیت سلامت نیز متغیر پایگاه اقتصادی اجتماعی افراد بیشترین توان پیشگوئی عضویت افراد در دو گروه از افرادی که وضعیت کلی سلامت خود را خوب و خیلی خوب و بد و خیلی بد ارزیابی کردند دارا بوده است.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.