الف. موضوع و طرح مسئله (اهمیت موضوع و هدف):
۱- احیای بخشی از میراث مکتوب و فرهنگی کشورمان و تقدیم آن به محافل علمی، ادبی و دانشگاهی کشور. ۲- بررسی احوال و آثار شاعر و سبک شعری او. ۳- بررسی دیوان غنی کشمیری. ۴- بازشناسی یکی از شاعران بزرگ فارسیزبان غیرایرانی. ۵- ارائة تدوین نسخه ای نو از دیوان غنی کشمیری.
|
ب. مبانی نظری شامل مرور مختصری از منابع، چارچوب نظری و پرسش ها و فرضیهها:
پرسش ها: ۱- غنی کیست؟ ۲- آیا خود او در طول حیاتش به تدوین دیوان پرداخته یا پس از مرگ وی، کسانی همّت ورزیدهاند و دیوان وی را گردآوری نمودهاند؟ ۳- چه خطاها و اشتباهاتی در متن نسخة اصلی کتاب وجود دارد و چه توضیحاتی برای تصحیح آنها ضروری مینماید؟ فرضیه ها: ۱- در لغات و اصطلاحات متن نسخهها، اشتباهات تحریری و کتابتی وجود دارد. ۲- برخی از واژهها و اصطلاحات متن نسخهها ناخوانا میباشد. ۳- برخی از واژهها و اصطلاحات متن نسخهها افتاده و در نسخههای موجود، اختلافاتی وجود دارد.
|
روش تحقیق شامل تعریف مفاهیم، روش تحقیق، جامعة مورد تحقیق، نمونهگیری و روشهای نمونهگیری، ابزار اندازهگیری، نحوة اجرای آن، شیوة گردآوری و تجزیه و تحلیل دادهها:
دیوان غنی کشمیری. . روش تحقیق، کتابخانهای و تحلیلی و بر اساس مراجعه به فرهنگهای واژگان معتبر فارسی و تطبیق و مقابلة نسخههای کتاب مورد تصحیح است.تصحیح این اثر بر مبنای شیوة بینابین صورت گرفته است.در خصوص انتخاب دیگر نسخ ، مبنای ما در دسترس بودن نسخه بوده است. نسخ معرّفی شده در فهرست نسخه های خطّی دانشگاه تهران و موجود در کتابخانه های عمومی و شخصی در ایران جمع آوری شده است. روش کار آن بوده است که ابتدا با مقایسة نسخ در دست و ارزش گذاری آنها با در نظر گرفتن ملاک هایی نظیر قدمت، نیکو بودن خط، کم غلط بودن، نسخة کتابخانة ملّی را نسخة اساس قرار داده و پس از آن سعی شده ضبط درست و صحیح که نزدیک به سبک و زبان شاعر است را به روش بینابین انتخاب نموده تا در معرض دید و داوری خواننده گیرد. بدین نحو که پس از انتخاب نسخة اصلی و خوانش مکرّر و استنساخ دقیق آن، به مقابله با سایر نسخ پرداخته شده است و در مواردی که اطّلاعات نسخة اساس پاسخگو نبوده ، از سایر نسخ استفاده شده است و در همة موارد اختلاف بین نسخ در پاورقی و بعضاً در پیوست ذکر شده است. |
ت. یافتههای تحقیق:
غنی، از شاعران بزرگ فارسیزبان کشمیر است. شعر او آنچنان که از دیوان اشعارش بر می آید، سهل و ممتنع است. این دیوان در مجموع شامل۱۴۹ غزل، ۷۶ قطعه، ۷۸رباعی و۴۶۰ تک بیتی است. اشعار به هم پیوسته، در حدّ غزل های بلند ، کمتر دارد. او غالب مضامین خود را در قالب تک بیتی آورده است . قطعات وی نیز اغلب سه یا چهار بیتی و بعضاً دو بیت است. رباعیاتش متوسّط است و در قصید و مثنوی موفقیّتی ندارد.
|
ث. نتیجهگیری و پیشنهادات:
سبک بیان غنی در سروده هایش کاملاٌ مطابق با خصیصه های بارز سبک هندی است. شعر او نیز به تبع سایر شاعران سبک هندی شعر مضمون است نه موضوع ؛ مضامین اعجاب انگیز این شاعر درویش مسلک مدح گریز در غزلیات و تک بیتی های ناب و بکرش آشکار می شود. مضامین بدیع ، خیال انگیز و باریک او که در زمینة اخلاق، تصّوف، فقر و ماورائیّت است؛ گاه آمیخته با تعقید و ابهام است .او شاعری مستند و مسلمّ است از این روی عدة کثیری ازسخنوران به تضمین اشعار او پرداخته اند. انواع زیورهای لفظی و معنوی با بسامد های گوناگون چاشنی سخنش شده و بر حلاوت معانی و لطافت الفاظ وی افزوده است.دیدگاه او در مورد شاعری ، ذمّ سرقت و تکرار و ضرورت تلمّذ نزد استادان فن از اشعارش دریافت می شود. شایسته است با احیای نسخ خطی موجب شناخت هر چه بیشتر مجاهدات و قابلیّتهای علمی اندیشمندان پیشین و نیز پاسخگوی بخشی از نیازهای علمی پژوهشگران جدید باشیم. لذا پیشنهاد می شود برای دریافت و درک مفاهیم و شناخت نسخ خطی و ادای وظیفة خود در قبال فرهنگ اصیل فارسی-ایرانی و خدمت به مراکز علمی و پژوهشی بیش از پیش بکوشیم.
|
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.