برنامه ریزیهای اقتصادی، نیازمند آگاهی از عملکرد عمومی اقتصاد کشور است. اما در اغلب کشورها، بخشی از فعالیتهای اقتصادی در معرض دید سیاستگذاران اقتصادی قرار نمیگیرد. بنابراین، یکی از دغدغه های اصلی سیاستگذاران اقتصادی کشورهای مختلف، روبهرو بودن با فعالیتهایی است که به دلایل مختلف از دید ناظران رسمی دور مانده و عملکرد اقتصاد را با اخلال مواجه میکنند، که یکی از این فعالیتها پولشویی[۱] است (عربمازار یزدی و خودکاری، ۱۳۸۶).
پولشویی عبارت است از تلاش برای تغییر شکل عواید حاصل از فعالیتهای مجرمانه با هدف پنهان سازی اصل وجوه نقد یا مقدار، منشأ و مالکیت آن به منظور گریز از شناسایی و پیگرد فعالیتهای مجرمانه یا شواهد فعالیتهای غیرقانونی. پولشویی فرآیندی سه مرحلهای است: مرحله نخست مستلزم قطع هرگونه ارتباط مستقیم بین جرم و عوایدی است که از آن حاصل شده است، مرحله دوم عبارت است از مخفی کردن رد مال برای فرار از پیگرد قانونی و مرحله سوم عبارت است از بازگرداندن مجدد عواید حاصل از جرم به مجرم، به گونهای که منشأ، نحوه کسب و محل جغرافیایی آن، قابل ردیابی نباشد.
عملیات پولشویی به علت پیچیدگی و گستردگی آثار و تبعات منفی اقتصادی و اجتماعی، از کانالهای زیادی میتواند بر پیکره ی اجتماع تأثیر سوء گذاشته و نظام اقتصادی را متزلزل سازد. این پدیده میتواند حاکمیت قانون را تضعیف، امنیت، سرمایه گذار های داخلی و خارجی را کاهش، و با افزایش هزینههای جامعه و دولت برای مقابله با آن، باعث کاهش سرمایه گذاری دولت در حوزه های مختلف آموزشی و بهداشت شده و از این طریق جامعه را از منافع ناشی از این نوع سرمایه گذاری ها محروم نماید. این پدیده میتواند از طریق انتقال قدرت خرید از قربانیان به مجرمان بر سطح مصرف جامعه نیز تآثیرگذار باشد. زمانی که منابع مالی از قربانیان به مجرمان منتقل میشود نحوهی صرف پولها با حالتی که قبلا داشت متفاوت میشود. عمل پولشویی موجب خرید دارایی های بخش حقیقی، جواهرات، اشیا هنری و لوکس میشود تا اینکه پولها موجب جلب توجه ناظران مالی نشوند (بارتلت[۲]، ۲۰۰۲). در حالیکه قربانیان این پولها را صرف خرید لوازم مصرفی خود و پسانداز برای روزهای نیاز خود میکنند (واکر[۳]، ۱۹۹۵). در نتیجه صنایع تولیدکننده لوازم ضروری جامعه با یک کاهش تقاضا در اثر پولشویی مواجه شده و همچنین صنایع تولیدکننده کالاهای لوکس و قیمتی با یک افزایش تقاضا روبه رو میشوند. تأثیر این کاهش و افزایش در تقاضای کالای لوکس و ضروری اعوجاج مصرف را در پی داشته و موجب تخصیص ناکارای منابع شده و رفاه کل را کاهش میدهد .کلیه ی این آثار نیازمند بررسی دقیق و موشکافانه است. زیرا شناسایی ابعاد مختلف این پدیده و بررسی موشکافانه آثار آن می تواند به مقابله مؤثرتر با این پدیده کمک نماید. در این راستا پایان نامه حاضر به دنبال بررسی تأثیر پولشویی بر مصرف در اقتصاد ایران طی سالهای ۸۹-۱۳۵۸ میباشد.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.