حجم پول يکي از متغيرهاي مهم اقتصاد کلان و نيز يکي از ابزارهاي اصلي سياستهاي کنترل تقاضا به شمار ميرود. با اين حال اختلاف ريشه داري بين مکاتب اقتصادي در مورد نحوه به کارگيري و ميزان تأثير بخشي آن برمتغيرهاي واقعي وجود دارد. در طول تاريخ اقتصاد، بسياري از انديشمندان در مورد معنا و مفهوم پول، وظايف، اهميت، انواع، عوامل تعيينکننده تقاضا، و آثار آن بر متغيرهاي اقتصادي، تحقيقاتي نموده و نظريه هاي مختلفي ارائه کردهاند. به جرأت ميتوان گفت نظريه مقداري پول، معروفترين نظريهاي است که در اين زمينه توسط انديشمندان مختلف ارائه شده است، به طوري که قبل از دهه ۱۹۳۰، نظريه مقداري پول، نظريه مسلط در اقتصاد کلان بود. هرچند ميتوان بزرگترين و مهمترين پيام نظريه فوق را رابطه حجم پول و سطح قيمتها دانست، اما نوع، نسبت و اندازه اين رابطه، ثبات و متغير بودن آن و عوامل مؤثر بر آن، هرکدام توسط اقتصاددانان مذکور و طي ساليان درازي بيان و بررسي شدهاست.
در اين پژوهش با تکيه بر مقاله « بيان مجدد نظريه مقداري پول » موريس اله (۱۹۶۶) سعي شده تا با بررسي عوامل موثر بر تقاضاي پول، نسبت و اندازه رابطه حجم پول و رشد آن با تورم، و همچنين ثبات يا عدم ثبات اين نسبت در طول زمان مورد بررسي قرار گرفته است. به عبارت ديگر با توجه به پيامهاي نظريه مقداري پول و همچنين روش اله براي بيان اين نظريه، تفاوت ديدگاهها در مورد تقاضاي پول، مسئله شکلگيري ذهنيت، و ريشه تورم مورد بررسي قرار گرفتهاست.
داده هاي مورد استفاده در اين مطالعه، از اطلاعات سري زماني بانک مرکزي استخراج گرديدهاست و از نرم افزار Excel براي محاسبات رياضي دادهها و بهطور بسيار محدودي از نرم افزار MATLAB براي رسم نمودار استفادهشدهاست.
نتايج اين پژوهش نشان ميدهد در هر زمان معين، يک رابطه نسبي بين سطح قيمتها و مقدار پول برقرار است. اما ضريب اين نسبت، ثابت نيست، بلکه مقدار آن در هر زمان به نرخهاي رشد مخارج اسمي کل گذشته بستگي دارد. سرعت گردش پول ثابت نميباشد، اما تابع ثابتي از نرخ رشد مخارج اسمي کل گذشتهاست. بنابراين تنها در شرايط سکون، نسبت (ضريب کمبريج) ثابت است. رشد توليدات تأثيري مثبت بر سرعت گردش پول، و تاثيري منفي بر تقاضاي نسبي پول دارد. رشد قيمتها (نرخ تورم) تاثيري مثبت بر سرعت گردش پول و تأثيري منفي بر تقاضاي نسبي پول دارد. نرخ بهره خالص تأثيري مثبت بر تقاضاي نسبي پول و تأثيري منفي بر سرعت گردش پول دارد. هرچه نرخ رشد مخارج اسمي در طول زمان، بزرگتر باشد، تأثير حجم پول بر سطح قيمتها بيشتر خواهدبود.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.