قرن هاست كه بسته بندی[۱] برای بهره گیری و حفاظت كالاها عنصری ضروری بشمار می رود. امروزه بخصوص در بخش خرده فروشی، تقریباً تمامی محصولات به صورت بسته بندی شده ارائه می شوند.
با بررسی تاریخ بسته بندی در می یابیم كه بسته ها تا مدت های مدید فقط محافظ محصول تلقی می شدند و هزینه آن نیز از هزینه محصول جداگانه محاسبه می شد. بعدها به تدریج جنبه اطلاع رسانی بسته ها اهمیت یافت. همراه با تكامل مفهوم بازاریابی، جایگاه طرح، رنگ و نقش، حروف نگاری و دیگر عناصر بسته بندی، در بازاریابی محصول و ترغیب مشتریان به خرید آن به شدت افزایش یافت. امروزه اهمیت بسته بندی در بازاریابی به حدی رسیده است كه عده ای از محققان بازاریابی از آن به عنوان یكی دیگر از عناصر اصلی بازاریابی یاد می كنند.
بسته بندی، دیگر چیزی جدا از محصول نیست، به طوری كه هزینه آن جزو قیمت تمام شده محصول محاسبه می شود. در جهان امروز تمامی عناصر بسته بندی بویژه طراحی شكل، نام و نشانی شركت و محصول، فرم و رنگ و نقش روی آن، مجموعاً به بسته هویتی می بخشند كه برای شركت ایجاد ارزش افزوده می كند، شكل، طرح و نقش و نام و نشانه ثابت یك بسته در اذهان مشتریان می ماند به طوری كه آنان با دیدن این عناصر، تصویر هویتی ویژه را برای محصول خاص قائل می شوند.
در شرایطی كه محصولات مشابه با نام های تجاری متفاوت، از نظر كیفیت به هم نزدیك می شوند، بسته، عامل مهمی در ایجاد برتری و تمایز محصول مورد نظر نسبت به محصولات مشابه، به شمار می آید. برخی از تولیدكنندگان، با توجه به نقش بسیار مهم بسته ها در فروش كالاها، بسته های خود را به گونه ای طراحی می كنند كه امكان استفاده مجدد بسته پس از مصرف محصول نیز وجود داشته باشد. مثلاً، ظروف شكلات و بیسكویت پس از مصرف محصول، برای نگهداری اشیاء دیگر استفاده می شوند. اهمیت این امر از این روست كه تأثیرات تبلیغی یك بسته تا مدت های مدیدی در برابر دیدگان مصرف كنندگان باقی می ماند.
در واقع، زمانی كه كالاها، درون بسته ها، از دسترس تولیدكنندگان خارج و به میان مصرف كنندگان می روند، دیگر امكان تبلیغ محصول را از طریق شكل و ظاهر خود برعهده می گیرند. نام یا علامت و یا تصویر روی بسته، نشانگر قدرت و میزان نفوذ بسته بندی و در نهایت نشان دهنده نفوذ شركت سازنده و یا تولیدكننده آن است. ضرب المثل معروف بسته بندی، فروشنده خاموش است كه بیانگر ارتباط تنگاتنگ بسته بندی و فروش محصول است. در واقع، بسته بندی نماینده و پیام رسان شركت سازنده به مشتریان بوده و هر چه این ارتباط نزدیكتر و قوی تر باشد، استقبال مخاطبان و فروش محصول افزایش خواهد یافت.
در واقع بستهبندي چهره كالاست زيرا خريدار از طريق بستهبندي محصول را شناسائي ميكند همچنین:
ـ بستهبندي پيام توليد كننده را به خريدار ميرساند و بين آنها ارتباط برقرار كرده و اطلاع رساني ميكند.
ـ بستهبندي به محصول شخصيت ميدهد.
ـ بستهبندي نگاهدارنده و محافظ كالا در برابر عوامل زير ميباشد :
- ـ ضربه
- ـ رطوبت و شرايط اقليمي
- ـ بوها وگازها
- ـ ارتعاش
- ـ ميكروارگانيسمها
- ـ فشار
- ـ متلاشي شدن
- ـ حشرات
ـ بستهبندي چراغ قرمزي براي توقف عابران در برابر ويترين است
ـ بستهبندي در حمل و ذخيره سازي كالا مؤثر است.
علاوه بر خصوصيات فوق، بستهبندي در مواردي نيز بعنوان وسيله نگهداري بعضي اجناس پس از مصرف شدن محتواي اصلي خود كاربرد مجدد پيدا ميكند كه نمونه اين نوع بستهبندي جعبه كفش و قوطيهاي بزرگ فنري شكلاتهاي گرانقيمت است.
وظيفه اصلي بستهبندي، حفظ محصول درون خود است اما بعنوان يك عامل بازاريابي، در ميان پنج P بازاريابي، هر روز از اهميت بيشتري برخوردار ميشود.
محصول[۲]
قيمت[۳]
توسعه فروش[۴]
مكان و موقعيتيابي[۵]
بستهبندي[۶]
بنابراین بسته بندی برای صادرات در کشور ایران اهمیت بسیاری دارد. به این دلیل که اقتصاد تک محصولی ایران بسیار شکننده و آسیب پذیر است.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.