امروزه باتوجه به نیاز قطعات با استحکام بالا و وزن پایین، روش ساخت قطعات اهمیت پیدا کرده است. شکل دهی گازی گرم، فرایند نوینی است که به دلیل حذف عملیات جانبی مانند جوشکاری، وزن کلی قطعات کاهش یافته، استحکام افزایش و در نهایت زمان تولید کاهش مییابد. به دلیل محدود بودن بازهی فشار داخلی سیال (فشار شکلدهی) و سهولت در جریان مواد در فرایند شکلدهی گازی، نیاز به حرارت دهی لوله شکل دهی که در نهایت منجر به بالج موفق شود اهمیت پیدا میکند. در این فرایند بجای فشار سیال آب یا روغن درون لوله که در نهایت منجر به شکلدهی آن میشود، از فشار هوا جهت شکلدهی قطعه استفاده میشود. در بالج آزاد گرم لوله، حرارتدهی در محل بالج لوله در حین فرایند انجام میشود.
در این پژوهش برای اولین بار حل تحلیلی و عددی فرایند بالج آزاد گرم لوله، به منظور بررسی تاثیر پارامترهای ورودی مهم فرایند نظیر ضخامت لوله، طول محل بالج لوله، شعاع خارجی لوله، شعاع گوشه ی قالب، توان کارسختی و ضریب استحکام بر ارتفاع بالج لوله ی تغییر شکل یافته به عنوان یکی از کلیدیترین فاکتورهای خروجی انجام شد. همچنین فشار شکل دهی که منجر به بالج لوله میشود فشار هوا میباشد. در این پایاننامه به کمک روشهای تئوری و معادلات حاکم بر شکلدهی فلزات به تاثیر پارامترهای ورودی مذکور بر ارتفاع بالج لوله ای از جنس آلیاژ آلومینیوم پرداخته شد. سپس با تحلیل روابط ریاضی و برنامهنویسی آن در قالب نرمافزار متلب به استخراج نمودارهای حاصله پرداخته شد. پس از آن شبیه سازی اجزا محدود فرایند به کمک نرم افزار آباکوس ارائه شد.
نتایج حاصل از حل تئوری و شبیهسازی اجزا محدود فرایند نشان میدهد که افزایش مقادیر طول محل بالج لوله، شعاع خارجی لوله و توان کارسختی ماده باعث افزایش ارتفاع بالج لولهی تغییر شکل یافته میشود. از طرفی افزایش مقادیر ضخامت لوله و شعاع گوشه قالب باعث کاهش ارتفاع بالج لوله ی تغییر شکلیافته میشود. همچنین نتایج حاصل از حل تحلیلی تقارب قابل قبولی با نتایج حاصل از حل عددی داشت.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.