بررسی اثر حفاظتی عصاره الکلی یونجه (Medicago sativa) بر روی آنزیمهای عملکردی کبد و پارامترهای خونی در مسمومیت کبدی در جوجههای گوشتی نژاد Rass
مقدمه: اکثر بیماریهای رایج در صنعت مرغداری کشورکه بطور همهگیر جوجههای گوشتی را مبتلا میکنند، عملکرد کبد را مختل مینمایند. کبد به عنوان اندام تشخیصی بسیار مهمی در جوجههای گوشتی مطرح است. از طرفی به دلیل تشدید متابولیسم در جوجههای گوشتی به منظور افزایش تولید و راندمان، کبد به عنوان مرکز مهم درگیر در متابولیسم و واسطهی مهم دستگاه گوارش و خون، از اهمیت خاصی برخوردار است، بطوریکه هر گونه آسیب کبدی در جوجههای گوشتی در نخستین گام روی تغذیه و نهایتا راندمان تولید جوجهها تاثیر خواهد داشت.
روش بررسی: تعداد ۱۲۰ قطعه جوجه یکروزه بهطور تصادفی به دو گروه مسموم و غیر مسموم با سه تیمار برای هر گروه و ۲۰ تکرار برای هر تیمار تقسیم شدند. تیمارها شامل: کنترل شاهد، یونجه۱رقیق، یونجه۲غلیظ؛ شاهد مسموم، یونجه۱رقیق مسموم، یونجه۲غلیظ مسموم میباشد؛ که در پایان دوره پرورش، آنزیمهای شاخص عملکرد کبد(AST,ALT,ALP) به همراه فاکتورهای خونی: پروتئین تام، آلبومین و بیلیروبین، کلسترول و تریگلیسیرید سرم تعیین شدکه نتایج به شرح زیر میباشد: از لحاظ آماری نسبت به شاهد مسموم، یونجه ۱/۰ ٪ برای آنزیم کبدی AST در سطح P<0/05 و آنزیم کبدی ALP در سطح۰۱/۰P< بطور معنیدار کاهش نشان داد. آنزیم ALT کاهش یافته، ولی معنیدار نبود. فاکتور بیلیروبین در دوز ۱۵/۰ ٪ بطور معنیداری در سطح P<0/05 افزایش نشان داد. فاکتور پروتئین تام نیز کاهش معنیداری در سطح۰۱/۰P< داشت. فاکتور آلبومین تغییر معنیداری نسبت به شاهد مسموم نشان نداد. فاکتور تریگلیسیرید بطور معنیداری درسطح۰۱/۰P< کاهش یافت. کلسترول به همراه متغیر وزن، افزایش معنیداری در سطح۰۱/۰P< داشتند.
نتیجه گیری: عصارهی الکلی یونجه در غلظت ۱/۰ درصد در شرایط مسمومیت اثر حافظتی بر کبد دارد و سبب کاهش آنزیمهای کبدیAST و ALP در جوجههای گوشتی میگردد و در غلظت بالاتر ممکن است بهدلیل افزایش بیلیروبین و کاهش پروتئین تام سرم، باعث تشدید مسمومیت گردد.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.