مقدمه و هدف: جهانیشدن یکی از جنبههای مهم قدرت در جهان امروز است. این پدیده تأثیرگذارترین نیرو در تعیین جایگاه کشورها در آینده است. بسیاری معتقدند که جهانیشدن یک فرصت استثنایی است. لذا شرط توفیق ایجاب میکند که ابعاد آن بهخوبی شناخته شود تا انتخاب راهبردهای بهینه میسر گردد. جهانیشدن در چهار کلان حوزه اقتصاد، سیاست، فرهنگ و اجتماع مورد بررسی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات توسعه ورزش بر فرآیند جهانیشدن ایران بود.
روشها: این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و به شکل میدانی انجامشده است. در این پژوهش محققین با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته اقدام به جمعآوری اطلاعات نمودند. برای بررسی روایی صوری و محتوایی، پرسشنامه بین ۱۴ نفر از اساتید و متخصصین مدیریت ورزش توزیع شد و پس از اصلاح جهت تائید روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی استفاده گردید. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از آلفای کرون باخ بهرهگیری شد (۹۳/۰a=). جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دکتری و اساتید مدیریت ورزش دانشگاههای سراسر کشور تشکیل میدادند. نمونههای آماری پژوهش بهصورت کلشمار و هدفمند انتخاب شدند که پس از پیگیری و کوشش محقق تعداد ۱۲۰ نفر به پرسشنامه طرح تحقیق پاسخ دادند. از نرمافزار SPSS و لیزرل Lisrel 8.5 جهت تجزیهوتحلیل توصیفی و استنباطی دادهها بهرهگیری شد. همچنین از آزمون کلموگروف اسمیرنوف جهت بررسی نرمال بودن توزیع دادهها استفاده شد. از آزمون معناداری میانگینها برای بررسی میزان اهمیت گویهها و همچنین برای اولویتبندی اثرات توسعه ورزش بر ابعاد چهارگانه جهانیشدن و گویهها از تحلیل عاملی مرتبه دوم استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد که متخصصان و کارشناسان کشور معتقدند: «جهانیشدن باید در برنامه بلندمدت بهعنوان یکی از اهداف اصلی کشور باشد»، «جهانیشدن و تجارت آزاد باعث افزایش صادرات، کاهش قیمتها و اشتغالزایی و رشد بلندمدت اقتصادی میشود» و همچنین جهانیشدن «تعامل فرهنگی و ارتقاء فرهنگها را در پی خواهد داشت» و نتایج همچنین حاکی از این است که مهمترین اثرات توسعه ورزش بر بعد اقتصادی جهانیشدن «افزایش جذب سرمایهگذاریهای (مستقیم و غیرمستقیم) خارجی»، «افزایش جریان سرمایه و گسترش آزادی تجاری» و «توسعه و گسترش خصوصیسازی» میباشد و مهمترین اثرات توسعه ورزش بر بعد اجتماعی «گسترش و توسعه صنعت گردشگری»، «گسترش درک بینالمللی» و «توسعه ارتباطات اجتماعی و فناوری اطلاعات و ارتباطات» و مهمترین اثرات توسعه ورزش بر بعد سیاسی «گسترش دیپلماسی و تعامل با سایر کشورهای جهان»، «افزایش عضویت در سازمانهای بینالمللی» و «گسترش و ارتقاء صلح و وحدت ملی و بینالمللی» و مهمترین اثرات توسعه ورزش بر بعد فرهنگی شامل: «گسترش استفاده از زبان واحد بینالمللی»، «گسترش تعامل فرهنگی (گفتگوی تمدنها و فرهنگها)» و «ارتقاء کیفیت و سبک زندگی» میباشد. همچنین از دیدگاه متخصصان و کارشناسان مهمترین اثرات جهانیشدن کشور بر ورزش شامل توسعه جذب گردشگران ورزش، افزایش جذب حامیان ورزشی بینالمللی و عضویت فعال در سازمانهای بینالمللی ورزشی میباشد.
نتیجهگیری: امیدواریم با توجه به اثرات مختلف اثبات شده ورزش (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی) در این تحقیق، مسئولین و سیاستگزاران کشور با بهرهگیری از نظرات و دیدگاههای متخصصان و کارشناسان بتوانند گامی موثر در توسعه و جهانیشدن کشور بردارند.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.