‘بررسی اثرات بازگشتی ناشی از بهبود کارائی مصرف بنزین و گازوئیل در ایران با تأکید بر بخش حمل ونقل: رویکرد مدل تعادل عمومی قابل محاسبه’
فرآوردههای نفتی بنزین و گازوئیل اولاً دارای مصرف بالایی بوده و ثانیاً کارائی مصرف این فرآوردهها به ویژه در رشته فعالیت حملونقل پایین میباشد بنابراین بایستی تمهیدات و راهکارهای اساسی برای ارتقاء کارائی مصرف بنزین و گازوئیل در رشته فعالیتهای مختلف بهخصوص حملونقل و زیربخشهای آن به قصد کنترل مصرف آنها اندیشیده شود. بهبود کارائی مصرف بنزین و گازوئیل توأم با دغدغه ای بنام اثرات بازگشتی ميباشد که در نتیجه بهبود کارائی مصرف بنزین و گازوئیل، کاهش اولیه در مصرف آنها تا اندازهای خنثی میشود. طبیعی است که بیتوجهی یا کمتوجهی به اثرات بازگشتی باعث ناکارآمدی برنامهريزيهاي بهینه سازی مصرف بنزین و گازوئیل میشود.
هدف تحقیق حاضر عبارت از بررسی وجود اثرات بازگشتی، اندازهگیری مقدار این اثرات، ارزیابی تغییرات در میزان تولید و سطح فعالیت رشته فعالیتهای مختلف بویژه زیربخشهای حملونقل و تغییر تولید ناخالص داخلی در اثر بهبود ۱۰ درصدی کارائی مصرف بنزین و گازوئیل میباشد. با توجه به اینکه بهبود کارائی مصرف بنزین و گازوئیل بر گستره اقتصاد تاثیرگذار است، برای نیل به اهداف تحقیق از مدل CGE استفاده شده است. مدل CGE مبتنی بر SAM بوده و با استفاده از SAM1385 شبیه سازی شده است.
نتایج اجرای مدل نشان میدهند که بدنبال بهبود ۱۰ درصدی کارائی مصرف بنزین و گازوئیل، اثرات بازگشتی در فعالیتهای مختلف وجود دارد بطوریکه در مورد بنزین، فعالیت’حملونقل جادهای’ با ۰۱/۲۷ درصد دارای بیشترین اثرات بازگشتی و فعالیت ‘پالایشگاهی’ با ۵/۴ درصد دارای کمترین اثرات بازگشتی هستند. در مورد گازوئیل نیز فعالیت ‘حملونقل جادهای’ با ۲۵ درصد دارای بیشترین اثرات بازگشتی و فعالیت ‘پالایشگاهی’ با ۹/۵ درصد دارای کمترین اثرات بازگشتی هستند. اثرات بازگشتی مربوط به بنزین (ناشی از بهبود ۱۰ درصدی کارائی) برای زیربخشهای حملونقل شامل حملونقل جادهای، هوایی، آبی و ریلی به ترتیب برابر با ۰۱/۲۷، ۱۴، ۰۱/۸ و ۰۰۴/۶ درصد بوده است. اثرات بازگشتی مربوط به گازوئیل نیز برای زیربخشهای حملونقل شامل حملونقل جادهای، ریلی، آبی و هوایی به ترتیب برابر با ۲۵، ۵/۱۱، ۵/۹ و ۰۰۱/۷ درصد بوده است.
بدنبال بهبود ۱۰ درصدی کارائی مصرف بنزین و گازوئیل، تقاضای بنزین بطور متوسط ۶/۷ درصد و تقاضای گازوئیل بطور متوسط ۹/۷ درصد کاهش مییابد. راجعبه تغییرات در میزان تولید و سطح فعالیت بخشهاي مختلف، بیشترین تغییرات مثبت مربوط به فعالیت ‘حملونقل ریلی’ با ۳۴۷/۶ درصد و بیشترین تغییرات منفی مربوط به فعالیت ‘حملونقل هوایی’ با ۸۰۳/۳- درصد بوده است. تولید ناخالص داخلی نیز بدنبال شوک کارائی، ۰۲/۰ درصد افزایش مییابد.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.