بررسي مشاركت روستاييان درتوسعه كشاورزي (مطالعه موردي در استان كردستان)
با توجه به اين كه ايران در اقليم خشك و نيمهخشك قرار دارد، استفادهي اقتصادي از عامل آب نقش مهمي در توليد محصولات كشاورزي دارد. دولت در اجراي سياستهاي برنامهي دوم توسعه پروژههايي را به منظور ترويج روشهاي جديد آبياري در مناطق مستعد كشاورزي به مورد اجرا ميگذارد. يكي از اين پروژهها اجراي آبياري تحت فشار در بخشي از اراضي كشاورزي چهار روستاي مرزي در شهرستان مريوان از توابع استان كردستان است. اين پروژه جهت آبياري ۳۰۴ هكتار از اراضي با حمايت دولت در سال۱۳۷۵ آغاز ميشود و در سال۱۳۷۷ به پايان ميرسد و جهت مديريت و بهرهبرداري از آن به شركت تعاوني توليد روستايي واگذار ميشود، اما كشاورزان پس از مدت اندكي در استفاده از پروژه استقبال نميكنند و مشاركتي در نگهداري از تأسيسات، تجهيزات و مسايل مالي آن با همديگر نميكنند. اين مسأله تبديل به معضلي اقتصادي و مالي براي كشاورزان، مديران شركت و سازمانهاي دولتي در منطقه ميشود. اين مطالعه موضوع مذكور را از ديدگاه جامعهشناسي و بر اساس ديدگاه ساختي مورد بررسي قرار داده است، سؤالات اوليهاي كه دربارهي مسألهي مذكور مطرح گرديد، عبارت بودند از:
- آيا بين عوامل درونگروهي از قبيل سنخيت فكري (گرايش آنها به پديدههاي نو وكارهاي جمعي و تعاوني)، سنخيت اقتصادي و اجتماعي كشاورزان با مسأله عدم مشاركت آنها در بهرهبرداري از سيستم آبياري جديد ارتباطي وجود داشته است؟
- آيا بين عوامل برونگروهي از قبيل معايب فني، اقتصادي و اجتماعي سيستم آبياري جديد و مسأله عدم مشاركت در بهرهبرداري از آن ارتباطي وجود داشته است؟
- آيا بين فرآيند و نحوهي پذيرش سيستم توسط كشاورزان و مسألهي عدم مشاركت در آن ارتباطي بوده است؟
- آيا نوگرايي عملي و مشاركت عملي كشاورزان در زمينهي امور عمومي روستا و فعاليتهاي كشاورزي بر مشاركت در بهرهبرداري از سيستم آبياري جديد تأثير داشته است؟
- آيا اشتغال كشاورزان در فعاليتهاي غيركشاورزي بر مسألهي عدم مشاركت آنها در استفاده از سيستم آبياري جديد مؤثر بوده است؟
اين تحقيق براي پاسخ به سؤالات مذكور، موضوع را از طريق پرسشنامهي همراه با مصاحبه يا به اصطلاح به روش پيمايشي مورد بررسي قرار داد.
جامعهي آماري ۲۱۸ كشاورز بود كه از طريق فرمول كوكران ۱۴۱ نفر از آنها به روش نمونهگيري طبقهاي انتخاب شدند.
آزمونهاي آماري مورد استفاده عبارت بودند از: ضريب همبستگي پيرسون، كاي اسكور، تحليل عامل، رگرسيون چند متغيره و تحليل مسير.
واژههاي کليدي عبارتند از: مشارکت، سنخيت فکري، سنخيت اجتماعي، سنخيت اقتصادي، معايب پروژه و فرآيند پذيرش.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.