روسازي ها معمولا تحت تاثير عوامل مختلفي قرار دارند كه در عمر آنها تاثير دارد. از آنجا كه يك راه از مناطق مختلفي عبور مي كند كه خاك بستر، نوع و حجم ترافيك و شرايط اقليمي اين مناطق بايكديگر متفاوت است، لذا معايب و نواقص گوناگون در طولهاي مختلف يك راه بوجود مي آيد كه در صورت عدم رسيدگي، ارزيابي و مرمت آنها، باعث خرابي سريع جاده شده و نابودي سرمايه هاي عظيم ملي و عدم رضایت استفاده كنندگان را در بر خواهد داشت، لذا روسازي با كيفيت مطلوب و با عمر مناسب پيوسته مد نظر بوده است و مواردي كه منتهي به افزايش دوام، كيفيت و عمر روسازيهاي آسفالتي ميگردد، همواره مورد توجه متخصصان و دست اندركاران صنعت راهسازي بوده و آنها با انجام تحقيقات و مطالعات آزمايشگاهي و ميداني هر روز بر آنند تا دوره بهره برداري روسازيها را افزايش دهند.
با افزايش ترافيك و نيز افزايش هزينه هاي نگهداري روسازي، محققان به طرح و اجراي روسازيهايي اقدام نمودند كه بتواند دوره عمر بيشتري را نسبت به روسازيهاي موجود داشته و در طول اين دوره، قابليت خدمت دهي مناسب به ترافيك بيشتر را بدون نياز به نگهداري سازه اي داشته باشد. اين موارد سبب شد تا روسازي هايي تحت عنوان روسازيهاي ماندگار و روسازيهاي با عمر بالا معرفي شوند.
تلاشهاي اخير در انتخاب مواد، طراحي مخلوط، آزمايش هاي عملكردي و طراحي روسازي روشی را پيشنهاد مي كند كه از سازه هاي روسازي آسفالتي، عملكردهایی با عمر بالا بدست مي آورد ( بيشتر از ۵۰ سال ) تا زماني كه رویه روسازي به صورت دوره اي جايگزين شود.
روسازي ماندگار از لايه هاي چندگانه آسفالت بادوام استفاده مي كند تا يك جاده ايمن، صاف و با عمر بالا بدست آيد. طراحي با يك لايه تحتاني محكم كه هنوز انعطاف پذير است آغاز مي شود كه در برابر كرنش كششي به وجود آمده توسط ترافيك و همين طور شیار شدگی روسازی در مسیر چرخ مقاومت مي كند. آسفالت بايد ضخامت كافي داشته باشد تا در برابر خمش مقاومت كرده و از ترك در پايين لايه آسفالتي جلوگيري شود.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.