اثر عصاره برخی از گیاهان دارویی مراتع استان اردبیل بر جمعیت میکروبی شکمبه تحت شرایط آزمایشگاهی
در بین حیوانات اهلی گیاهخوار، نشخوارکنندگان سهم بزرگی را در تامین خوراک و سلامت بشر دارند. از طرفی تغذیه نقش اصلی را در بازده اقتصادی و عملکردی این دامها داشته به طوری که تقریبا دوسوم از کل هزینه تولیدات دامی در واحدهای مختلف پرورش دام به هزینههای خوراک اختصاص داشته و از طرفی با توجه به مسئله کمبود پروتئین حیوانی و افزایش تولید با منابع علوفهای موجود، لازم است تا از ارزش تغذیهای منابع خوراکی قابل دسترس و مکملهای قابل استفاده به منظور افزایش راندمان تولید اطلاع کافی وجود داشته باشد (امیرخانی، ۱۳۸۶). از این رو اهمیت تغذیه مناسب نشخوارکنندگان ایجاب مینماید که ارزش غذایی هر یک از مواد خوراکی و اجزای تشکیل دهنده آنها طبق روشهای صحیح و استاندارد تعیین گردد (قورچی، ۱۳۷۴).
معده حیوانات نشخوارکننده از چهار بخش شکمبه، نگاری، هزارلا و شیردان تشکیل گردیده است (آلاوونگ و همکاران، ۲۰۱۰). سه بخش اول فاقد هر گونه غده بوده و پیش معده نامیده شده و دو بخش آخر جایی است که هضم میکروبی یا تخمیر در آن صورت میپذیرد (منصوری و همکاران، ۱۳۸۱). شکمبه دارای انواع باکتری، پروتوزوآ و قارچ است اما باکتری در تمام جنبههای تخمیر شکمبهای نقش غالب را بازی میکند (راسل و همکاران، ۲۰۰۲).
حیوانات نشخوارکننده (گاو، گوسفند، بز و غیره) آنزیمهای تجزیهکننده فیبر را نمیسازند و برای استفاده از ترکیبات دیواره سلولی گیاهان متکی به میکروارگانیسمهای مستقر در دستگاه گوارش خود میباشند به این ترتیب که حیوان برای میکروارگانیسمها زیستگاهی فراهم میکند به نام شکمبه و در عوض میکروارگانیسمها نیز با تخمیر خوراک و تولید انواع اسیدها، پروتئینهای میکروبی و ویتامینها را برای نشخوارکننده قابل استفاده مینمایند (راسل و همکاران، ۲۰۰۲).
متناسب با نوع خوراک مصرفی روزانه در گاو ۱۰۰ تا ۱۹۰ لیتر بزاق ترشح میشود (منصوری و همکاران، ۱۳۸۱). بزاق مرکب از بی کربنات و فسفات بوده و به عنوان یک عامل بافری مهم در شکمبه عمل مینماید (منصوری و همکاران، ۱۳۸۱).
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.