اجرا و برقراري عدل و قسط در جامعه مهمترين هدف حكومت و وظيفه اصلي پيامبران و ائمه اطهار عليهم السلام ميباشد؛ و امام علي عليهالسلام خود مصداق كامل عدالت و كلام وي راهگشاي بشريت ميباشد كه در اين پژوهش به بررسي آثار اقامه عدل و قسط در سخنان گوهربار آن حضرت پرداخته شده است.
از نظر حضرت علي عليهالسلام عدل به معناي قرار گرفتن هر چيز در جاي خود است، به بيان ديگر با توجه به اين كلام، عدل به معناي رعایت حقوق مردم و تعادل و برابری در تمامی امورميباشد.
عدالت به دو دسته عدل الهي و انساني تقسيم ميشود و عدل انساني، به عدل فردي و عدل اجتماعي و عدالت اجتماعي (بهرهمندي همه افراد جامعه با توجه به ظرفيت و استعدادشان از امكانات عمومي موجود در جامعه) خود به عدل سياسي، اقتصادي و قضايي تقسيم ميگردد.
گسترش عدالت اجتماعي در جامعه در زمينههاي سياسي، اقتصادي و قضايي تبعات خاص خود را دارد،چنانكه در زمينه سياسي موجب ايجاد امنيت سياسي، شكست دشمن، خشنودي و رضايتمندي مردم از زمامداران و رهبران جامعه، اميدواري مردم، قوام جامعه و … ميگردد و در زمينه اقتصادي سبب كاهش فقر، ايجاد آسايش، توسعه و رفاه، كمك به ستمديده، اصلاح و آباداني شهرها، ايجاد امنيت اقتصادي و … ميشود و در زمينه قضايي نيز آثاري از قبيل: برابري طرفين دعوا در قضاوت، برپايي حق و تساوي در رعايت حقوق مردم، حمايت از حقوق مردم و صاحبان حق، ايجاد امنيت اجتماعي، سعادت و آرامش و … را به دنبال دارد.
اختلاف نابهجاى طبقاتى، بيكارى، فقر، تجاوز به حقوق ديگران، تبعيض در بهداشت و درمان و دانش و تعليم و تربيت از بىعدالتىهاى اجتماعى نشأت مىگيرد. از هنگام اجتماعى شدن زندگى انسان بيشترين ناهنجارىها و تلخكامىها و تبعيضها و تفاوتها از بىعدالتى دامنگير جامعه شده است، با اجراي عدالت در جامعه ميتوان همهي اين موارد را ريشه كن ساخت و جامعه را به سوي پيشرفت و تعالي سوق داد.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.